CHARTER

En aldri så liten uke i Side, Tyrkia, på slutten av sommeren, vi snakker big time Charter. Boker Sunwing, vi snakker svømmeskole, Lollo og Bernie, is i lange baner. Først som sist kan vi slå fast at jeg har stor forståelse for alle par som reiser uten barn, og som velger “hoteller for voksne”. For dette er for barn. Tjo hei, lets go. Vi begynner med flyruren:

IMG_2221Klassisk flytrapp-bilde…..Seks timer senere var utsikten dette:

IMG_2225Klokken er 0045, og vi blir fortalt at vi ikke må drikke vannet fra springen……PLIS! spar meg. Ikke bare er den 0045 men vi har også lagt bak oss den Verste Flyturen Ever (VFE). Ranger er en drøm, er så stor nå at han sovner når han er trøtt, går på do når han må på do, og lager ikke fuss om så mye annet enn at Ipad og tyggis skal plasseres i hans lille gule Fjellrevensekk. Poppyen derimot…..diva queen numero uno……der gikk det meste galt. Og nei, det var ikke BARE at hun hadde vondt i ørene og var trøtt. Det var først den tredje raptusen. De to første….hvem vet? Begrensninger hva fremkommelighet i midtgangen angår? Motvilje fra foreldrene hennes om å løsne setebeltet femten sekunder etter avgang? Slutt på rosinene? Når man jubler innvendig over at en annen unge ENDELIG også skriker (om enn bare litt), så vet man at de fleste på flyet er klar over hvem som sitter på rad 7. Når medpassasjerer, mens vi venter på bagasjen, kommer bort og er “trøstende oppmuntrende”, (-“det er verst for dere”, -“stakkar, det er ikke lett når man er så liten”), ja så får man bare håpe at bussturen på en time går hakket smoothere. (Og det gjorde den, Ranger sov og Poppy…..så ut av vinduet……mens hun……..spiste……..sure gelegodter……som…..pappaen……ga….henne……….usj, her skulle jeg ha forminsket skriften til det ugjenkjennelige, men, -det ville jo ikke blitt mindre sant). (Og hun var stille og happy, vi også!).

Flyturen hjem, som en drøm! Her var den største utfordringen at mannen foran oss lente setet tilbake hele (ja, HELE) jævla turen, i tillegg var han skallet, og hadde store hørelurer (headset?), -to faktorer som bidrar til at en 18-måneders unge får om mulig enda mer lyst til å strekke frem de små hendene (innsmurt i whatever hun har fått), eller en fargeblyant, å bare VÆRE BORTI han.

IMG_2483
Illustrasjonsfoto, fotograf: fireåringen.
IMG_2470
Stemningsbilde. Fotograf: fireåringen.

Og så til en herlig del av flyturen:
IMG_2466

 

-far og barn sover

 

 

IMG_2465

 

-det andre barnet spiller Albert Åberg-spill. (Ja, det er en hårfarge-panter i håret. Utført av “den flinkeste frisøren jeg har vært hos”. Mammaen mener det har vært mer kledelige hårklipp(er) før, men brenner inne med det, panteren er tross alt ønsket av hovedpersonen).

IMG_2468

 

-og jeg, jeg passer på at matboksene står i ro mens jeg løser sudoku. Kan ikke klage!!!

Og dere, det kommer mer om charter. Perfect family blant annet. (Les: vår rake motsetning). So long :)

Warszawa

Warszawa, fin by! Things to do:
Ta bussen fra flyplassen, tar ca 25 minutter inn til sentrum.  Vi lokaliserte oss med utgangspunkt i Jana Pawla:
IMG_1890

Fant hotellet, som begynner på H og slutter på ilton, ettersom hotellfrokost er en all time schläger, kommer en visualisering:
IMG_1875

Og ettersom mat generelt er en essensiell del av både home & away, så kan det på det varmeste anbefales å spise indisk her i byen, Bombay Masala, check it out:IMG_1885

IMG_1889

 

Ser ikke vondt ut? Og ettersom også kaffe er en sentral del av en hvilken som helst dag, kan det friste med denne lille coffe break?

IMG_1878

 

Ellers kan man gå inn til gamlebyen;
IMG_1900

IMG_1898

 

Og i gamlebyen, på et litt bortgjemt sted som heter SAME FUSY (opp en trapp og inn en dør, skjønner ikke hvordan vi tilfeldigvis havnet der), og på SAME FUSY kan du drikke den beste kokos-iskaffen EVER, seriøøøøst, den er fantastisk. Jeg forsøkte å forevige meg selv mens jeg drakk, men på bildet ser det ut som det var noe sterkt beroligende i den (was not), så det skal jeg spare dere for. Iskaffemenyen derimot, ser slik ut:

IMG_1903

 

Som dere ser, til og med lettforståelig på engelsk. Skulle man ha behov for språkhjelp kan jeg gjøre et forsøk:

IMG_1893

 

“Kaffe og vin -30%”. Simple as that! Den neste er litt verre:

IMG_1901

 

“Presise (riktige?) droger, strong holdning”. Litt blanding av engelsk, norsk og svensk. Passer bra med skiltet. (Craft beer, der kan vi være enige om at det er ølmerket og ikke en polsk variant av Sami ædnan (joik har større kraft enn krutt).

En siste ting å gjøre på ferie, ta en treningsøkt:

 

 

 

IMG_1915

 

Fin by! I like it! Good bye Warszawa, strizna, strazna! (Det høres polsk ut hvis man legger den rette schvungen over endelsen; “strizzzznjjja” tenker jeg det kan uttales som). En annen gang blir det mer om parker og shopping, og The uprising museum. So long.

IMG_1916

 

 

 

Jaha…..?

Blir det merkeligere overskrifter fordi det er sommer, eller legger man bare ikke merke til det ellers?

Unni Askeland utfordrer Erna Solberg til nakenbilde MINMOTE.NO:  Kunstneren (53) vil at kvinner skal omfavne den kroppen de har
taralynnunni

Latterlig! Hvem utfordrer Per Sandberg? Per Kristian Foss? Jonas Gahr Støre? (jada, skjønner at Gahr Støre ikke er tjukk og derfor ikke interessant nok til denne type naken-prosjekt, og Foss var bare et navn som datt ned i hodet mitt, -han ville kanskje vært aktuell siden han er homo, -og for alt jeg vet er han kanskje naken-avbildet allerede). Snakker om respektløs utfordring, og atpåtil fra en kvinne. Så Solberg skal omfavne den kroppen hun har fordi hun er tjukk og kvinne. Jeg ville likt å se noen utfordre Stoltenberg til det samme.

Mens vi er igang:

Redertopp Elisabeth Grieg: “
Livet som kvinnelig 
toppleder i shipping”

I et intervju med en mann VILLE det bare ikke stått “Livet som mannlig toppleder i shipping”.  Shame on you Verdens Gang og journalist Tjersland.

Her spises det
 mest iskrem i verden
2421892

No kidding? VG, som igjen låner meg info og bilde, påstår det er i Kina, men jeg er ganske sikker på at de ikke har sjekket hjemme hos oss enda. 

Og så NRK, kan dette regnes som en nyhet;

Manis tale rørte Eskil til tårer
Om åpninga av Utøya. javel, så tidligere AUF-leder Eskil Pedersen ble rørt til tårer, ja what the fuck hadde dere trodd? JEG blir rørt til tårer når jeg ser halvkjendisen Roger Ingebrigtsen på gata, for han er stepappa til en overlevende. Så kanskje noe annet bildemateriale/overskrift på dette…..
SMT_XBWr8D0Mgm_EmRaDdQNJcPT8Qy1vVw88RUDBbmkg

 

Neste sak dumpet, sammen med masse andre tilbud, inn på mailen min ettersom siste ferieuke og chartertur nærmer seg…..
“På ferie er det lørdag hele uka. Overrask de små i selskapet med noe godt. Barnas godtebokser holder til hele reisen”.

3394

Tja? Lørdag hele uka? Nei ikke helt. “Holder til hele reisen”….? I don`t think so….. Og ikke minst “Overrask de små i selskapet med noe godt”, -hva med “Overrask de kabinansatte med x antall unger høy på sukker FØR første runde med vogna er avstedstyrt” .. ?  :)

Så en sak fra en kjøp- og salggruppe på facebook. Kom over dette:
“Hei Vi som jobbe i omsorgstjenesten sørøya, avdeling Fløya skulle så kjært hatt en ny sofa på våres fellesrom. Den må ikke være så veldig stor, så hvis du gir bort eller vet om noen som gir bort hadde både ansatte og brukere blitt veldig glad”

Hvor dårlig står det til, Tromsø kommune? Eller mener man at kvaliteten på omsorgen henger proposjonalt omvent sammen med sittekomforten på fellesrommet?

Og så, beste Carola, som 12-åring mitt største idol, og hun er ikke langt unna idag heller (kommer litt bakpå i konkurranse med Karen Blixen). (Jeg husker at jeg en gang fulgte oppskriften i Det Nye der man kunne “sminke seg som Carola”.  En 12-åring (kanskje jeg var 13) kan ikke sminke seg, bør ikke sminke seg, og om Jan Thomas himself hadde slått seg løs, ville det fortsatt vært en umulig oppgave). (10-12 år senere, da jeg oppdaget Blixen, var jeg forståelig nok for gammel til sånt fjas, men skulle det vært aktuelt tenker jeg at å a) binde en turban rundt hodet og b) utvikle alvorlig anoreksia, ville gjort susen). Nå, Carola, here we go:

978x

Innimellom føler Carola  (48) at hun ikke synger noe bra i det hele tatt

I know the feeling!

God helg!

Løvejakt

Kan vi bremse litt når det gjelder engasjementet for løven Cecil? (Det betyr: Satan jeg er lei av å høre om den tannlegen og hele bøtteballetten!). Det var en LØVE. Seriøst. Det skjer verre ting med barn. Daglig. Jeg er ikke ute etter å få dyrevernere på nakken, eller å provosere (jo, det er jeg nok forresten), og for ordens skyld; jeg er absolutt og i høyeste grad kritisk til måten denne jakten skal ha foregått på. Unødvendig og tragisk at et hvilket som helst dyr skal måtte lide. Men så stopper altså. Et enkelt Google-søk på “Cecil the lion” gir 41 300 000 treff (0,31 sekunder), mens “Infant mortality Pakistan” gir 467 000 (på 0,35 sekunder). Snakk om engasjement. Og manglende engasjement.

Skjermbilde 2015-07-31 kl. 22.21.59

Skjermbilde 2015-07-31 kl. 22.21.42

 

I Pakistan dør det 530 nyfødte barn daglig. Daglig, hørte du det? Underernæring, mangel på helsepersonell, sykdommer. Kilden her er Leger uten grenser, og hvis man i alt oppstyret rundt å ville kaste denne tannlegen til løvene går til deres hjemmeside, kan man lese mer om verdens glemte kriser. Siden de omtales som glemte, let me refresh your memory;

Utrygg abort;  dreper èn kvinne hvert tiende minutt. Mens du leser dette, dør en medsøster fordi hun får utført en livsfarlig abort. 800 kvinner daglig, good bye. Malaria; tar livet av 600.000 mennesker årlig, og ett barn i minuttet. Hvor lang tid bruker du på å lese? Hvor mange dør mens du pusser tennene?  HIV: halvparten av alle smittede barn under to år dør uten medisiner. Tuberkolose: 9 millioner utvikler det årlig. Så er det Tsjad, husker vi? Nei selvfølgelig ikke. Vet vi hvor det ligger? “I Afrika” en plass?

Haiti, skakkjørt helsevesen. Kongo; vold, epidemier, mennesker på flukt. Mental helsehjelp til alle disse menneskene, nope. Dette var noen av de glemte krisene, ifølge Leger uten grenser. Og så har vi Syria. Og vi har ebola. Og vi har kampen mot IS, og vi har en palestinsk ettåring brent til døde.

Er det ikke da litt rart at vi er nær tredje verdenskrig på grunn av en løve? Joda, man kan ha to tanker i hodet samtidig…..men har vi det? Og hvem er vi til å kreve forbud mot jakt, og de involvertes hoder på et fat? De landene i Afrika som har naturressurser, som har mulighet til å skape inntekt ved å drive jaktturisme, skal vestlige land diktere at det får de ikke lov til, fordi løvene er så flotte, og sebraene så søte? De færreste zimbabwere har sett en løve, og excuse me, en løve som heter Cecil? Uhhhh, that white mans heavy burden…..

Ifølge Mark Porubcansky (minnpost.com) hadde løven Cecil antagelig et langt bedre liv enn de fleste zimbabwere,  han skriver at Zimbabwe er “one of the worst places on Earth to live”. Porubcansky viser til at landet i 2012 var ranket som det 172. verste å bo i (av 187 totalt), at gjennomsnittlig levealder er 52 år, og at ca 1,7 millioner (av 15 millioner) lever med HIV/AIDS. (https://www.minnpost.com/foreign-concept/2015/07/cecil-lion-had-better-life-most-people-zimbabwe)

Hva ville du ha gjort, hvis du var en av de heldige jævlene som hadde jobb, og så kom det en tannlege som tilfeldigvis ville skyte en løve? Ville du ha stoppet det? Eller ville du tviholdt på muligheten du hadde til å tjene noen penger? Kanskje nok til mat den neste måneden, kanskje skolepenger til barna? Kanskje sykehusoppholdet for moren din, eller begravelsen til onkelen? Husker du at Erik Bye sa at han ville blitt en farlig mann dersom ungene hans sultet, mens det satt mennesker som levde i overflod i den samme verden?

Jeg vet hva jeg ville gjort.