Tilbakeblikk

Oktober 1997, Kenya. Første safari. (Safari = reise. Safari njema = god reise). Shaba, Buffalo Springs, knusktørre områder, dyr som er så tilpasset lite væske at de klarer seg uten å drikke (gerenuk. Nok væske i bladene og skuddene den spiser) (og tisser dermed heller ikke væske men saltkrystaller). Utsikten over Ewaso Nyiro, -elven som gjør at det faktisk finnes liv her. Når jeg ser bildet og tenker tilbake, kan jeg høre summingen, kjenne luktene, varmen, fra så utrolig mange game drives her:

EwasoNyiro

 

Så er det Masai Mara, ikke like urørt som områdene i nord (urørt er kanskje å ta hardt i men de nordlige parkene vil aldri komme opp i samme besøkstall som Mara. På godt og ondt).

Mara, som har alt, som aldri skuffer, som viser deg noe nytt hver eneste gang. Nå er jeg ikke så opptatt av jakt, hverken at mennesker jakter på dyr eller at dyr jakter på dyr, men på min aller første safari, fikk minibussen jeg satt i se en løve som jaktet, og la ned, en gnu. Sjåføren hadde muligens tatt oppgaven litt for alvorlig (oppgaven som i å lære meg hvordan spotte dyr, hva dyrene heter, hvordan du skiller en Tawny Eagle fra en Agur Buzzard, -og hvem skulle trodd at man etterhvert skulle bli hektet på fugler? Så jeg etter kun kort tid avanserte fra den enklere Collins field guide Birds of Eastern Africa, til Zimmermans murstein “Birds of Kenya and Northern Tanzania”, og fikk en av de som jobbet med ballongsafari til å legge trekk på den (ja, stoffet til ballongduken) så den skulle holde seg på et ukjent antal game drives over fem år. (Det fikk selvsagt ikke ballong-gutta`boyzen lov til men det gjorde de likevel), -vel, tilbake til den grande oppgaven det var å lære meg alt dette, gode gamle Jessie Kariuki gjorde sitt beste. Mellom birdwatching og latinske navn på planter og trær (afrikansk tulipantre = spathodea kampanulata, så det nettopp på Madeira og navnet sitter som spikret), så brukte han altså litt lengere tid på å komme tilbake til lunch en dag, så mine fem medpassasjerer (svensker) og jeg (studenten), fikk med oss denne jakten. (Hadde dette vært senere og jeg selv hadde vært reiseleder hadde jeg antagelig drept han. Skjønner ikke at Tanja og Grete fortsatt snakket til han den turen. Fint nok at vår buss fikk se dette men hva med de andre…. Vel, en bekymring jeg ikke hadde på dette tidspunktet, her lurer jeg mere på hvor vondt det var for gnuen, og om jeg kunne zoome litt mer på kameraet:

Lionkill

 

Avslutningsvis har jeg et bilde av en giraff, og jeg kom på en historie om mine to kollegaer Lisa og Annette, som kom til Kenya et par år etter meg. Lisa er svensk, Annette norsk, og de er ute på stud sammen. De ser to giraffer, som strekker litt på nakken og ser mot minibussen. (Illustrasjonsfotoet er litt misvisende, jeg vet at det bare er èn):

Giraff, Mara, 2

 

Annette sier “Svært så nysgjerrige de giraffene var!”. Lisa svarer ikke, men tenker umiddelbart at hun selv nok ikke er den fødte safariguide. Da de senere gjenforteller det, har Lisa fått klarhet i hva nysgjerrig betyr, og sier at hun sto bare der og tenkte, -vi har vært på safari i ca 12 minutter, HUR FAN KAN HON SE AT DOM ËR NYKÄRA?????

Mandagsopprydding på Facebook

En mail fra meg. Jeg deler.

“Heisann.
Først til de to damene jeg ikke kjenner; på den ene siden vil jeg beklage at det er dere det “går ut over”, -dere er jo bare to av mange, mange med samme innstilling og lignende tanker. Tilfeldighetene gjorde at det ikke var noen av alle de andre.

Så til (navn), min gamle kollega og nye fb-venn, ta det personlig, og jeg avslutter fb-vennskapet vår. Dette handler om kommentarer rundt asylsøkere og mottak og gjerne i sammenheng med at de ikke skal få lov til å klage, og de skal iallefall ikke behandles bedre enn “våre egne”.

Man kan godt si at jeg dermed lukker øynene for en del holdninger jeg vet finnes, men akkurat idag kjente jeg bare at det var nok. Hvis jeg vil ha et annet syn på flyktningestrømmen enn mitt eget kan jeg velge og vrake blant leserinnlegg og ikke minst boltre meg i en del kommentarfelt. Men å få det servert på egen fb-side, det klarer jeg meg uten. Det berører meg, det opprører meg, og jeg klarer ikke å distansere meg såpass at det ikke tar vekk fokus fra andre ting.

Idag var det eksempelvis denne, som et svar på at en bostedsløs måtte sove på et offentlig toalett samtidig som asylsøkere sjekker inn på “idylliske Holmen gård med gratis mat og overnatting”; “EN STOR SKAM JA. NÅ MÅ VI BEGYNNE Å TENKE PÅ VÅRE EGNE SOM TRENGER HJELP ISTEDET OG TA VARE PÅ DEM. DISSE FLYKTNINGENE ER IKKE VANT TIL ÅKALT LUKSUS FRA FØR, OG TRENGER DET HELLER IKKE HER. TAR DE IKKE TIL TAKKE MED SMÅ FORHOLD HER,KAN DE BARE DR HJEM IGJEN”

Klassisk Frp-politikk, å sette svake grupper opp mot hverandre, og å hente sympati ved å fremstille det som at det er umulig å dele på godene. (“Hvorfor skal innsatte ha TV på cella når maten på gamlehjem er dårlig”). Så tror vi, rike, tjukke, sølv-skje nordmenn, at forfordelingen av velferdsgodene ikke lenger kommer “oss” til gode, og så tas det ut på de som på grunn av identitetsmarkører som språk, hudfarge, klær, skiller seg fra flertallet.

Og så er jeg bare bittelitt nyskjerrig, krever ikke jobbene deres et snev av medmenneskelighet? Hvis ja, gjelder det bare for de som er vant til “såkalt luksus”?

Ha en strålende mandag! Min ble mange hakk bedre nå :)

Kari Bremnes

Det er bare èn ting å si. Hun er rå. For en dame. For en stemme. For en utstråling. For noen tekster. For et band. Ikke nok med det, etter å ha holdt det gående i nærmere to timer, så slo de til med et improvisert ekstranummer. (Jeg er jo ikke en bevandret konsertgjenger men det så virkelig ut som det ikke var planlagt).

Liten tvil om at det er mange flotte damer i verden, men ved siden av Kari Bremnes kan de fleste gå og legge seg. Der kommer hun vet du, i de kuleste høye hæler, skinnbukse som såvidt henger på lange slanke ben, blonde på overkroppen, og et tungt smykke. Hun må bare oppleves. Fantastisk konsert. TAKK!!!!!

IMG_2765

 

Jeg var mer opptatt av å oppleve enn å ta bilder, så jeg lånte det neste av iTromsø, fotograf D. Lilleeng;

Bremnes3

M A G I S K

God natt!