Jul, her.

Litt bilder fra juleforberedelser, en sen lillejulaften. (Som nesten er bedre enn julaften. For en dag!)

On the green side :)
On the green side :)
Nellikspiker og appelsin. En klassiker!
Nellikspiker og appelsin. En klassiker!
Fiiiiint!
Fiiiiint!
Mandelberg. Godt!
Mandelberg. Godt!
Pepperkaker. Ingen jul uten.
Pepperkaker. Ingen jul uten.
Presents
Presents
jul9
Seksåringen og kompisen pyntet, litt vel sentrert. Kontrollfreaken mamma justerte når de lekte med lego istedet for julekuler.
Nissen kom på lillejulaften. Ble travelt i Snøfall i år.
Nissen kom på lillejulaften. Ble travelt i Snøfall i år.
jul11
SÅ glad man blir, når man får multer og rødvin fra fine folk, for en luksus!

jul12

Og nå Grevinnen og hovmesteren.

GOD JUL ALLE!!!!

Jul. Aleppo.

Fin tid det her, desember. Mye stearinlyslys, innkjøp av julemat, koselige juleforberedelser,  og adventskalender. Luciatog og nisseluer, kanskje en skolegudstjeneste, kanskje ikke. Kanskje synger vi “Deilig er jorden”, kanskje nynner vi. Den er jo ikke så deilig heller, når alt kommer til alt.  Mens vi baker pepperkaker, protesterer syrere, med teip over munnen, mot det som skjer i hjemlandet deres.

pepperkaker


Bilde fra www.itromso.no
Bilde fra www.itromso.no

 

 

Nåvel. Så ser jeg jo at det ikke bare er Sylvi som blogger om dagen. Nå er Sveinjr kommet på banen, halleluja. I innlegget, med over 200.000 visninger, starter han med at han ikke orker å se “en jævla nyhet til om tilnærming til andre religioner, fjerning av tradisjoner for å ikke støte den muslimske verden…..hva fan er det vi lærer barna våre?“(www.sveinjr.blogg.no). Han er redd for at vi skal bli arrestert for å synge “ja vi elsker”, og han lurer på om kvinnegruppa Ottar allerede er “låst inne i burkaene sine” av AP. Avslutningsvis ønsker han gjestene velkommen, men de må aldri “ta fra oss våre tradisjoner som gir oss liv”.

Det var trist lesning fra en fembarnspappa  som har så liten tiltro til hvordan han selv skal la det han kaller “tradisjoner” leve, at han skaper et bilde av “de andre” som forferdelige frarøvere av våre tradisjoner. (Det er også interessant. “Våre tradisjoner”. Som om han og jeg har de samme tradisjonene fordi vi begge er etniske, hvite nordmenn?)

Han velger også å bruke tid på å argumentere for at språket skaper rasisme når vi fjerner ord som “neger”. De klassiske eksemplene han trekker frem er “Pippi sin pappa var ……konge” og “…det sto en ….. på Ål stasjon”. (Og ja, det står prikk, prikk, prikk, istedetfor neger, han er kanskje redd for å være direkte når han adresserer hvor fælt det er at vi ikke kan si neger). Jeg har tidligere hevdet at språk endrer seg, og ja, man fjerner ord som virker støtende. Det er ikke sikkert jeg mener noe vondt med å si “mongo”, men ettersom det i likhet med neger har blitt et skjellsord, hvorfor i all verden skal vi ikke kunne si svart og downs syndrom?

Det er synd at debatten rundt innvandring og intergrering blir så polarisert, at enkelte må bruke skremselspropaganda for å fremme sitt syn. Når det gjelder den norske juletiden, og hvorvidt skolen skal administrere gudstjenester, eller hva som skal synges eller ikke, så er det åpenbart at kirken er en betydningsfull institusjon i Norge. SELVFØLGELIG hemmer kristendommen integrering. Sylvi Listhaug, Sveinjr (hvem enn du er) og dine likesinnede, og det faktum at K`en ble tatt tilbake i RLE-faget, bidrar til å dramatisere grensen mellom kristne og ikke-kristne. Og når det gjelder ikke-kristne, er det selvfølgelig muslimene vi er mest redde for. Det er fremfor alt ovenfor muslimer vi ser at intoleranse og/eller mangel på kunnskap, kommer til uttrykk gjennom fordomsfulle handlinger og ytringer.

Så kan man jo spørre seg hvordan dette henger sammen med en kristen gjerning. Som kristen skal man jo i sine gjerninger, anstrenge seg for å vise nestekjærlighet. Sveinjr håper på “fred for alle i hele verden” (den var ny). Det spørs om det er fremmende eller hemmende for fred at Listhaug skryter av de rekordlave ankomsttallene for 2016, som innebærer at vi, et av verdens rikeste land, lukker døra for så mange som mulig, mens vi jakter på, og sender ut, alle vi kan.

Aleppo bombes i småbiter, og vi har slike avisoverskrifter:

i-landproblem

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Og vi vet. Vi vet dette:

skjermbilde-2016-12-14-kl-20-12-37

 

Skjermdump fra Geir Ove/Facebook

aleppo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skjermdump fra Shawbo Elyasi/Facebook

Det er mange som gjør mye. Eller kanskje er det mer rett å si at det er noen som gjør veldig mye. Men alle kan gjøre litt. Alle kan bry seg. Alle kan gi, enten tid, eller et ullteppe, eller penger. Noen kan reise ut som frivillig eller for Leger uten grenser. Bli besøksvenn, bli Home start-familie. Eller hva med å tenke over hvem det er vi stemmer på, hvilken retning vil vi at den politiske vinden skal blåse? Den er jævli sur akkurat nå, den vinden. Jeg så et Einstein-sitat en av dagene, med adresse til det som skjer i Syria nå;

“The world will not be destroyed by those who do evil, but by those who watch them without doing anything”. – Albert Einstein

Kanskje vi burde være mindre opptatte av hva det vil si å være norsk, og mer opptatte av hva det vil si å være menneske.

God jul.