Og ellers …

… har vi som dere forsto av forrige innlegg, nylig kommet tilbake fra Thailand. Fin tid å reise på, selv om brøytekantene er like høye som da vi dro, om ikke høyere, har det skjedd noe med lyset på to uker. Det blir tidligere lyst på morgenen, og det er lyst lenger utover ettermiddagen. (Nesten utover kvelden. Snart!). Og bilder/info & update om Thailand kommer, soon to a blog near you!

Det har vært klimaprotester landet over, og det er for meg ubegripelig at det finnes oppegående voksne som ikke støtter dette.

Så har en av mine gode venninner vært på jobbkonferanse, der denne åttitalls-sjarmøren dukket opp:

Og ens sjarmerende selv fikk muligvis freshere hud etter denne:

Men man så jo ikke klok ut mens den virket:

Ha en fin onsdag!

Hei, SAS

Idag ble jeg satt ut. Jeg ble snakket til av et voksent menneske, på en måte jeg ikke kan huske å ha opplevd. Grunnen til at jeg ble satt så kraftig på plass at jeg holdt på å ta til tårene foran fire unger (når skjer DET, liksom?), var at jeg hadde vært så ufin at jeg trykket på en kølapp hvis kategori jeg IKKE tilhørte.

Her var reiseruten vår hjem. Vi = to familier på tilsammen 9 personer. I Bangkok ble bagasjen merket til Tromsø. Som dere ser, var det 1 time og 15 minutter mellom ankomst og avgang. Da vi landet på Gardermoen (ett minutt for tidtabell) gikk det ganske raskt gjennom passkontroll. Vi var på tur gjennom transit-sikkerhetskontrollen, men der ble vi bedt om å gå til ankomsthallen. Vi spurte om vi måtte ta ut bagasjen, men hun som jobbet i sikkerhetskontrollen sa at “det kan de svare på nede, det vet ikke jeg”.

Tiden begynte å bli knapp, og mens noen ventet ved bagasjebånd 9, gikk jeg og snakket med ankomstservice. Klokken var nå ca 0730, så vi skjønte jo at det hastet. På ankomstservice denne fredagsmorgenen, ble jeg fortalt at vi “nok ikke” kom til å rekke det flyet. Hun sa noe jeg gikk helt forstår logikken i, at hvis vi hadde reist inn i landet med SAS, hadde de sendt bagasjen hele veien, men siden vi kom inn med Thai, måtte vi fortolle den selv. (? Kan noen forklare? Er det mindre sannsynlig at det ligger smuglervarer eller dop eller hva man enn kunne tenkes å ville/ikke ville tolldeklarere, i en koffert som SAS har fraktet?). Anyway, dette var ingen problem sa hun, for vi ville bli boket om. Det var bare å gå opp i avgangshallen og ta kontakt med billettkontoret. Hun forsto at det hastet, og sa at vi kunne skynde oss til innsjekk i nummer 5, og “be om prioritet”.

Vi sprang opp, med kofferter og unger, og det sedvanlige kaoset barn, diverse håndbagasje, og en lang reise medfører. Vi fikk komme rett bort til en av de på innsjekk, men siden klokken var 0740 sa hun at det var ingen sjanse for at vi kom med det flyet, så vi måtte gå og boke om.

Neste stopp: billettkontoret. Jeg trekker en kølapp for “Andre tjenester”, og venter. Det som må nevnes her, er at familien vi reiser sammen med har kjøpt nytt hus, og har frist på å signere lånedokumentene denne fredagen. Lise begynner å bli smått stresset på grunn av dette, og utsikten til fulle fly utover dagen. Vi ble enige om at hun, mannen, og deres ene barn, skulle springe gjennom sikkerhetskontrollen og reise med det flyet, og så skulle vi ta med de to andre barna deres, våre egne barn, syv kofferter og èn rullestol, og komme oss med neste ledige fly.

Det som også må nevnes, er at jeg har HØY terskel for å “bølle i køen”, eller be om en tjeneste jeg gikk har betalt for. Men uten synlig progresjon i køen for “Andre tjenester”, velger jeg altså likevel å trykke på en kølapp som heter “Star Alliance Gold”. Det var ingen andre i den køen, så jeg tok på ingen måte tiden til en av gullkundene, men selvsagt, så var ikke tjenesten jeg skulle ha i kategorien gull. Så damen som kom ut og trekte frem nummer 2006 denne fredagsmorgen, gjorde kanskje bare hun var opplært til. Og det hørtes slik ut:

Meg: “Hei. Kollegaen din på ankomstservice sa jeg skulle be om prioritet. Vi …”
SAS-damen: “BE OM PRIORITET? Jaha???”
Meg: “Ja, vi kommer fra Bangkok og rekker visst ikke forbindelsen til Tromsø. Jeg lurte på om – -“
SAS-damen: “Men du sier PRIORITET????? Hva betyr det?????”
Meg: “Ehm, vi må bokes om, men kanskje noen av oss kunne reist nå om et kvarter, men..”
SAS-damen: “Har du BUSINESSBILLETT????”
Meg: “Nei, det har jeg ikke”
SAS-damen: “Du har IKKE businessbillet??? Og du tenker at JEG skal hjelpe deg???”. Hun rister på hodet, himler med øynene, og ser på meg som om jeg helt seriøst skulle vært mindre begavet, i tillegg til selvsagt å være en fullstendig uønsket, pain in the ass-kunde. Jeg har selv jobbet i SAS, og jeg vet at safety og punchtuality kommer først, men service er visserlig på tredje plass, og helt ærlig; SAS eksisterer jo ikke fordi folk behøver å fly. De eksisterer jo fordi de skal tjene penger. Men du jobber jo med Star Alliance Gold, pissesure kvinnemenneske, så hvorfor bry seg med at lønnen din kommer fra alle som velger å reise med dere.

Det høres ut som om jeg har bestilt hummer, men bare har penger til en burger. Hvilket jo stemmer, vi har jo ikke dyre billetter. Men vi har gjennomgående billetter, og hun eller en kollega må uansett boke oss om, nå eller om en time. Men det blir visst IKKE hennes problem. Jeg har jo rakt henne ombordstigningskortene, som hun ikke tar imot, men ser på de som om katta har dratt de med. Jeg har seriøst ikke følt meg så liten og dum på jeg vet ikke hvor lenge. Og jeg kan ikke huske at et voksent menneske har snakket til meg på en sånn måte før. Og hvis det er sånn at man virkelig ikke KAN hjelpe monkey-class når man kun jobber med gullkunder, så der det jo ikke verre enn at man sier “Vet du hva, jeg har faktisk ikke mulighet til å hjelpe deg. Beklager.” Og det er SÅ MYE BEDRE SERVICE.

Jeg trakk hånden til meg og sa “Beklager. Jeg skal vente i rett kø til det blir min tur”.

Der fikk jeg hjelp, og vi kom oss hjem. Med neste fly.

Ikke imponert, SAS-damen. Ikke imponert.

Om å være tjukk og om å være tynn

Jeg leste en artikkel i danske Alt for damerne, som min favorittblogger Emily Salomon nylig delte. Jeg kan varmt anbefale bloggen, og jeg kan også varmt anbefale artikkelen, som jeg i det korte oppsummerer med Hella Joofs: “Vi får mere ros for vekttap av andre kvinner, enn vi får for en Ph.d”. Salomon spør: “Hvorfor er det, at kvinder straks roser et vægttab, mens der i andre sammenhænge er langt mellem hyldester, komplimenter og godt gammeldags søstersind?” og her er link til artikkelen.

Jeg etterlyser ikke hyllester og komplimenter som sådan, men jeg kjenner meg godt igjen i det å rose vektnedgang, og det å selv føle mestring når man får skryt for at man har klart å gå ned noen etterlengtede kilo. I den sammenheng vil jeg dele noe fra Kenya, som skjedde på slutten av 90-tallet.

Som jeg har nevnt tidligere på bloggen, jobbet jeg i Kenya fra 1997 til 2004, avbrutt av noen kortere opphold i Europa. Safarigjestene til Kenya fløy til JKIA (Nairobi), og derfra bar det ut på tur. I mange år tilbragte man siste natten før man enten reiste hjem, eller reiste til Mombasa for sol og bad, på The Stanley. (Som nå ser ut til å hete Sarova Stanley). Veldig fint hotell, hursomhelst. Èn av de som jobbet i resepsjonen, var en ung dame som jeg ikke klarer å huske navnet på, kanskje var det Sheila, eller Njeri, jeg husker ikke om hun brukte kikuyu (etnisk gruppe-tilhørighet)-navnet, eller et engelsk. Vi sier hun het Njeri.

Njeri var ikke tykk og ikke tynn. Hun hadde smilehull, var skinnenede flott, hadde rumpe, pene øyne, og det som mang en afrikansk mann ville kalt “childbearing hips”. (Jada, har hørt den). Hun var livlig, flink i jobben, veldig…..veldig pålogget. Veldig tilstede.

Vi reiseledere jobbet jo noen uker med safaris, og noen uker i Mombasa. Det vil si at de som jobbet på hoteller og lodger rundt omkring, kunne vi treffe ofte i en periode, og så kunne det gå litt lengre tid. Jeg husker så godt at jeg traff Njeri etter at jeg ikke hadde sett henne på lenge. Hun var mye tynnere. Hun hadde jo som sagt ikke vært TJUKK, men hun var altså mye tynnere. Og hva sa jeg. “Wow, you look so nice!”. Skikkelig latterlig vestlig måte å komplimentere på. Det verste var, da jeg tenkte på det senere, var at hun hadde ikke den samme gløden, det samme lyset i øynene, den samme gnisten.

Neste gang jeg kom fra Mombasa var hun ikke på jobb. Jeg dro ut med en gruppe, to dager Shaba, en i Nakuru, så to i Masai Mara, og så avgårde mot Nairobi, stoppe på Karen Blixen-musèet, og så inn til storbyen. Innsjekk på Stanley. Ingen Njeri. Gjestene til Mombasa neste dag. Fortsatt ingen Njeri. Jeg spurte en av de andre som jobbet der. Hun så trist ut. “No, Njeri did not make it. You know she was so sick”. Var hun? Syk? Hva da syk? “She struggeled. But no …. She passed away last week”.

Hun ble ansiktet til AIDS for meg. Den første jeg møtte, som var AIDS-syk. Som jeg visste om, vel og merke. Selv jeg ikke skjønte en puck. Selv om om dumme, overfladiske meg til og med var så jævli kokt i hodet ay jeg sa hun var FIN (fordi hun var TYNN!!!!) når jeg burde spurt hvordan hun hadde det. Djises. Hva skjedde med å bruke hodet? Hva skjedde med “Før jeg ble reiseleder var jeg redd for å legge på meg fem kilo. Nå er jeg redd for at noen skal dø i bussen min”.
(Sitat Hege).

Kanskje det er dit man skal spole tilbake. Jeg overså det viktige, og så bare det som er fullstendig uten betydning. Unnskyld, Njeri.

Fra Giske til 8. mars. Ytterpunkter, altså.

Da er VM på ski over for denne gang, og selv om enkelte mener Norge er for dominerende, får vi jo del av fantastiske idrettsprestasjoner:

Så er det kamp- og festdagen 8. mars. Interessant observasjon, dette:

Åja, akkurat, MENN mener det. Selv om kvinnekampen etter min mening absolutt skal gjenspeile og fremme solidaritet med medsøstre verden over, så kan man, som Susanne Kaluza, spørre seg hvilket jævla år dette egentlig er. Retten til å bestemme over egen kropp er en del av menneskerettighetene. For kvinner over store deler av verden utgjør manglende tilgang til kontroll med reproduktiv helse, en stor trussel. Her på berget er det ingen tvil om hvordan konservative krefter, med blant andre Ropstad i førersetet, jobber mot kvinners rettigheter.

Og mens vi snakker kvinnekamp, så må jeg bare (dessverre) nevne denne mannen, som visstnok er AP`s ordførerkandidat i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen, og hans “Gutteklubben Kuken”.

Altså, man tror jo det er en spøk. Tredje ordfører fra en klubb, som ikke består av hverken fjortenåringer, russ, eller mannlige rekrutter på en overdose testosteron. Hadde noen i det hele tatt sett konturene av at nåværende ordfører Kristin Røymo, hadde tilsvarende klubbtilhørighet? “Første Tromsø-ordfører fra kvinneklubben Fitta” ???. Ser ikke den komme. Men for all del, tidligere ordfører, også medlem i “Kuken”, beroliger jo med at det de snakker minst om i denne klubben, er politikk.

For å si det mildt: i k k e i m p o n e r t.

Da kan jeg bære over med Christer Johnsgård. Føles helt sikkert som fødsel, Christer. Så søtt!

Til alle som kjemper og til alle som har kjempet: Takk. Og gratulerer med dagen!!!